• Gratis verzending
  • 24 uurs levering
  • Persoonlijk advies
Drukhetnu.nl 8.7 / 10

1021 reviews

Je bent hier:

26
mei

Wat is dpi en hoe belangrijk is het voor mijn drukwerk?

Wat is dpi en hoe belangrijk is het voor mijn drukwerk?

DPI is de vertaling voor Dots Per Inch en geeft de resolutie aan van een afbeelding. De resolutie bepaald de drukkwaliteit: hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de drukkwaliteit zal zijn.

Het is dus belangrijk om bij het aanleveren van je drukbestand te zorgen dat afbeeldingen genoeg dpi hebben. Hoeveel dpi moet een afbeelding nu precies hebben? Dat hangt af van het product dat je bestelt. Voor een optimaal drukresultaat op papier, zoals briefpapier, brochures en folders, raden we aan afbeeldingen van 300 dpi te plaatsen. Dit is niet altijd mogelijk en daarom hanteren we een ondergrens van 150 dpi. Wil je weten of een afbeelding niet te onscherp wordt? Vraag dan een bestandscontrole aan.

Wil je bijvoorbeeld een spandoek, roll-up banner of beurswand bestellen, dan kan de dpi variëren van 30 tot 150. Wanneer je vanaf enkele meters kijkt is een dpi van 30 acceptabel, vanaf 70 dpi is het resultaat van dichtbij goed.

Het instellen van het juiste aantal dpi in Photoshop

Stel je dpi waarde in voordat je begint met ontwerpen! Wanneer je in Photoshop een nieuw bestand opent, kun je de juiste breedte en hoogte van het aan te leveren bestand aangeven. In ditzelfde scherm is het ook mogelijk de dpi in te stellen (bij Resolutie). Vul hier het gewenst aantal dpi in.

Stel dat je al een bestand op het juiste formaat hebt gemaakt, dan kun je eenvoudig de dpi contoleren. Ga in Photoshop onder ‘Afbeelding’ naar ‘Afbeeldinsgrootte’. Daar kun je zien of een afbeelding genoeg dpi heeft. Het is hier ook mogelijk om de dpi van een afbeelding aan te passen.  Als een afbeelding een lagere resolutie heeft dan je aangeeft, zal de afbeelding verkleint worden om de resolutie te behouden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! We adviseren je graag.

 

Contact

Drukhetnu
Capitool 25
7521 PL Enschede
(0)85 - 2731249
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0 producten

0,00

0,00 incl. BTW